Viides Oppimisen tuen foorumi järjestettiin 7.–8.4.2022 Tampereella. Kahteen päivään mahtui lähes kymmenen tuntia asiaa kasvatusalan ajankohtaisista teemoista sekä lasten ja nuorten voinnista.
Oppimisen tuen foorumissa useiden asiantuntijoiden puheenvuoroissa nousi keskeiseksi esille varhainen puuttuminen lasten ja nuorten vointiin ja tuen tarpeisiin. Hallintorajat ylittävälle yhteistyölle on suuri tarve, etenkin perheiden näkökulmasta, ja yhteistyö perheiden kanssa tulisi aloittaa mahdollisemman varhain. Tämä tulee osaltaan haastamaan myös hyvinvointialueet: miten palvelut ja toiminnot rakennetaan uudessa sote-rakenteessa.
Lasten ja nuorten sekä perheiden vointi nousi keskusteluissa esille. Oppimisen tuen foorumin esiintyjät toivoivat, että lapsia ja nuoria kuunneltaisiin ja kuultaisiin nykyistä paremmin. Tästä muistutti myös opetusministeri Li Andersson avauspuheenvuorossaan.
– Meidän aikuisten ja päätöksentekijöiden on tultava lasta ja nuorta vastaan. On meidän tehtävämme kuunnella lapsia ja nuoria ja mahdollistaa heidän osallistumisensa ja vaikuttamisensa heitä itseään koskeviin asioihin. Tämän tulee toteuta myös kasvun ja oppimisen tuen osalta.
Andersson kertoi tänä vuonna kunnille suunnatun yleiskatteellista valtion osuutta peruspalvelumomentille 6,25 miljoonaa euroa ja ensi vuodesta alkaen 15 miljoonaa euroa vuosittain nimenomaan tuen toteuttamiseen ja vahvistamiseen.
Dialogista tekoihin täytti lupaukset
Oppimisen tuen foorumi järjestettiin hybriditapahtumana, jolloin sekä paikan päälle Tampereelle saapuneet osallistujat että etäyhteyksin tapahtumaa seuranneet hyödynsivät esityksien aikana Prospectum-tapahtuma-alustaa. Parhaimmillaan tapahtuma-alustaa yhtäaikaisesti käytti 200 silmäparia.
Äänekoskelta Tampereelle matkanneet OTF-konkarit Satu Tarvainen, Leena Happo ja Sannamari Elomaa olivat tyytyväisiä, että olivat saapuneet terveysturvallisesti järjestettyyn tapahtumaan paikan päälle.
– Tosi kiva nähdä ihmisiä ja olla täällä paikan päällä, kun on ruutua tuijoteltu niin pitkään, Tarvainen iloitsee verkostoitumisen mahdollisuudesta sekä uusien ja vanhojen kollegoiden kohtaamisista.
Osallistujat kiittelivät hyvää ohjelmaa, joka sisälsi paljon ajankohtaista asiaa. Äänekoskelaisia puhututti erityisesti 1.8. muuttuva varhaiskasvatuslaki, josta puhumassa olivat opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvos Kirsi Alila ja varhaiskasvatuspäällikkö Mirva Ritari Lempäälän kunnasta.
– Siitä jäi konkretiaa kotiin vietäväksi. Moni asia on vielä auki ja mietityttämään jäi miten meidän nykyiset käytäntömme säilyvät tai tuleeko niihin tehdä muutoksia lakimuutoksen myötä. Mutta saimme konkreettisia ajatuksia, joilla lähteä eteenpäin, Happo ja Elomaa kertoivat.
(Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.)
Oppimisen tuen foorumi järjestettiin terveysturvallisesti Tampereella. Kuvassa osallistujat Sannamari Elomaa (vasemmalla), Satu Tarvainen ja Leena Happo.
Myös linjoilla oltiin tyytyväisiä järjestelyihin. Taukojen aikana tarjotut etäkahvihuoneet mahdollistivat myös etäosallistujien verkostoitumisen ja hybriditapahtumajärjestelyjä toivottiin myös jatkossa.
– Etäseuraajat on otettu hyvin huomioon ja koen tosi kivana sen, kuinka Peltsi (juontaja Mikko Peltola) on osallistanut etäilijät lukemalla esiintyjille myös chat-kommentteja ja -kysymyksiä. Kokonaisuutena anti on ollut sisältörikas ja herättelevä. Erityiskiitos kokemusasiantuntijoista sekä paneelikeskusteluista, viestitti etäyhteyksien kautta Akaan kaupungista osallistunut Sanni Harjula.
Myös sosiaalisessa mediassa on ahkerasti jaettu Oppimisen tuen foorumin aikaisia ajatuksia ja sisältöjä aihetunnisteella #OTF2022. Perjantain päätteeksi osallistujat julkaisivat somessa lupauksiaan ja konkreettisia tekojaan lasten ja nuorten hyvinvointia lisäämään aihetunnisteella #lupausnuorille.
Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin ja Opetushallituksen kanssa. Opetushallitus isännöi seuraavaa Oppimisen tuen foorumia 17.–18.4.2023.