
Konsta Kähkönen on kuin kuka tahansa kahdeksasluokkalainen yläkoululainen. Hänen koulunkäyntiään eivät haasta poissaolot tai kouluakäymättömyys, päinvastoin Konsta loistaa opinnoissaan ja saa Wilmaan lähes päivittäin kehuja tuntiaktiivisuudestaan. Hänen lempioppiaineisiinsa kuuluu kotitalous eli ”köksä” ja Konsta on halukas oppimaan ja osallistumaan niin paljon kuin mahdollista.
Kuhmon keskustassa sijaitseva Tuupalan yhtenäiskoulu kokoaa saman pihapiirin ympärille monen ikäistä oppijaa. Täällä niin kutsutun kivikoulun puolella myös Konsta saa opetusta yhdessä lähes 250 muun 7.–9. luokkalaisen kanssa. Vuosikurssien 7–9 opetusta järjestetään kolmessa eri toimipisteessä sekä lähiliikuntapaikan areenoissa. Tällä koulupihalla kasvun ja oppimisen merkeissä juoksentelee arkisin iso joukko kuhmolaisia lapsia sekä yksi sähköpyörätuolilla rakennuksesta toiseen kulkeva nuori.
Esteetön kouluarki lisäisi Konstan omatoimisuutta. Vaikka rakennusten tilat ovat ahtaat, vessoissa ei mahdu kääntymään sähköpyörätuolilla ja Kuhmon lumiset talvet haastavat pyörätuolilla rakennuksesta ja oppitunnilta toiseen siirtymisen, kertoo 15-vuotias nuori mies kouluarjestaan positiivisesti ja innostuneena. Sillä vaikka ympäristö ei ole parhaalla mahdollisella tavalla esteetön, on Konstan koulunkäynnin osalta haasteisiin ja apuvälinetarpeisiin tartuttu koko hänen koulupolkunsa ajan kiitettävästi.
– Meidän kokemuksemme mukaan koulumaailma ottaa hyvin vastaan vinkkejä, kun vain joku niitä antaa. Se vaatii meiltä vanhemmilta aktiivisuutta ja meidän onneksemme Konstalla on kuntoutuksen ja koulunkäynnin osalta apunaan myös Valterin monialainen ammattilaisten joukko, vanhemmat Kari ja Maria Kähkönen kehuvat.
Valterista asiantuntemusta ja tukea
Konsta syntyi pikkukeskosena Oulussa ja vietti elämänsä ensimmäiset kuukaudet Kajaanissa Keskolan puolella. Konstan CP-vamman kuntoutuksen suunnittelusta huolehti pitkään Kainuun keskussairaala. Kun koulumaailma alkoi kolkuttamaan, siirtyi Konstan kuntoutuksen suunnittelu Oppimis- ja ohjauskeskus Valterille.
Kahdeksan vuotta kestäneen yhteistyön aikana Valterin asiantuntijat ovat olleet erilaisessa roolissa Konstan elämässä. Konsultaatiota ja ohjauskäyntejä on tehty paikallisesti Konstan omaan kouluun. Tukijaksoilla seurataan Konstan kehitystä ja kuntoutusta sekä mietitään koulunkäynnin kannalta parhaita mahdollisia käytäntöjä ja apuvälineitä. Konstan arjessa tulee CP-vamman lisäksi huomioida näönkäytön haasteet.
– Olemme saaneet Valterista vinkkejä ja suosituksia niin paperibyrokratiaan ja Kelan suuntaan kuin kouluarkeenkin. Valterin asiantuntijoita on käynyt paikan päällä seuraamassa Konstan koulupäiviä ja antaneet vinkkejä apuvälineisiin, jotta Konstan koulunkäynti sujuisi parhaalla mahdollisella tavalla. Osa moniammatillisen tiimi suosituksista on mennyt helposti läpi, mutta aina ei suositeltuja apuvälineitä ole myönnetty ja saatu paikallisesti käyttöön, vanhemmat summaavat.
Konsta on kotipaikkakunnallaan ainoa yleisopetuksen piirissä oleva pyörätuolia käyttävä oppilas.
Osallisuus lisää innostusta
Vuosien varrella Valterista on jalkauduttu Konstan lähikouluun, milloin opettajan, milloin fysioterapeutin tai muun moniammatillisen tiimin jäsenten voimin. Koulussa on saatujen asiantuntijaneuvojen perusteella muutettu luokassa Konstan työskentelypöydän sijaintia, huomioitu digitaalisia oppimateriaaleja ja apuvälinetarpeita sekä kehitetty myös opettajien osaamista ja ymmärrystä. Tämä näkyy myös siinä, että yläkoulun puolella Konstan luokka opiskelee normaalia enemmän omassa kotiluokassaan, jolloin opettajat siirtyvät, eivät oppilaat.
Konstan innostusta koulunkäyntiin ovat olleet luomassa hänen omat opettajansa. Etenkin alakoulussa Konstaa pitkään opettanut opettaja ja nykyinen liikunnanopettaja saavat sekä Konstalta että perheeltä kiitosta.
– Alakoulun opettaja Anu Kyllönen yhtenäisti paljon luokan toimintaa ja otti huomioon Konstan erityistarpeet. Anu teki tiivistä yhteistyötä Valterin opettajan ja fysioterapeutin kanssa ja siirsi oppimaansa tietoa yläkoululle, vanhemmat kiittelevät.
– Yläkoulussa tieto siirrettiin yhdelle opettajalle. Opettajat vaihtuvat kuitenkin aika paljon, jolloin kaikilla ei aina ole ymmärrystä tarpeistani tai osaamista käyttää apuvälineitäni. Onneksi avustaja on tällaisissa tilanteissa tukena ja ohjeistamassa välillä myös opettajia mitä voidaan tehdä ja mihin pystyn, Konsta kertoo arjestaan.
”Hyvällehän tuntuu, kun saa kuulua porukkaan”
Jotta koulussa olisi ymmärrystä mitä Konsta pystyy tekemään ja miten CP-vamma hänen arjessaan näkyy, on tietoa siirretty paljon Valterin asiantuntijoiden toimesta paikallisille toimijoille. Vanhemmille tämä on helpottava tunne.
– On ihanaa, että Valterissa otetaan koppia Konstan arjessa esille tulleista haasteista. Että on joku toinen taho, joka myös tietoa vie ja on kouluun yhteydessä, ettei meidän tarvitse aina vääntää.
Tärkeää on myös opettajien oma asenne ja kiinnostus. Konstan liikunnanopettaja on lisännyt omaa osaamistaan soveltavan liikunnan saralla, hankkinut apuvälineitä, joiden avulla Konsta pystyy osallistumaan muiden lasten mukana liikuntatunnin toimintaan. Tämän ansiosta sovelletut liikuntatunnit ja niiden erilaiset liikunnalliset pelit nousevat Konstan lempioppiaineiden kärkeen.
– Hyvällehän se tuntuu, kun tulee tunne, että kuulun porukkaan ja jotakin kiinnostaa pystynkö olemaan mukana vai enkö pysty, Konsta toteaa.
Lue lisää: Tällainen on Konstan arki tukijaksolla.
Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin palvelut
Oppimis- ja ohjauskeskus Valterissa tehdään työtä moniammatillisesti oppilaiden koulunkäynnin tukena. Valterin ammattilaiset kohtaavat työssään hyvin erilaisia oppimiseen ja kuntoutumiseen liittyviä haasteita. Eri tasoiset liikkumisen rajoitteet ovat yksi esimerkki. Kun oppilaalla on liikkumiseen liittyviä rajoitteita, voi se haastaa kouluarjessa muun muassa taito- ja taideaineissa. Valterin moniammatillinen väki voikin olla tukena antamalla ohjausta esimerkiksi soveltavaan liikuntaan tai oppimista tukevien välineiden käyttämiseen käsityötunneilla.
Toisinaan on tärkeää tukea myös oppilaita avustavaa henkilöstöä työssään. Valterissa työskentelee kokeneita koulunkäynnin ohjaajia ja kuntoutuksen ammattilaisia yhdessä opettajien kanssa. Moniammatillinen tuki valitaan ohjauskäynneille ja tukijaksoille aina oppilaan tarpeet huomioiden.
Voisivatko Valterin ammattilaiset auttaa teidän työ- tai kouluyhteisöänne oppimisen ja koulunkäynnin tuen asioissa tai varhaiskasvatuksen saralla? Lähetä meille viestiä yhteydenottolomakkeemme kautta, niin keskustellaan juuri teille sopivasta ratkaisusta.