14-vuotias Konsta Kähkönen käy Oppimis- ja ohjauskeskus Valterissa tukijaksolla. Tukijakson ajaksi hän saa omasta koulustaan tehtäviä, jotka hän tekee, ettei tipu oman luokkansa opetuksesta. Tukijakson aikana viikko sisältää normaalien yläkoulun oppiaineiden lisäksi tapaamisia kuntoutuksen ammattilaisten kuten lääkärin, fysioterapeutin ja psykologin kanssa. Konstan kanssa tukijaksoilla on myös pohdittu tulevaisuutta ja eri vaihtoehtoja jatko-opinnoille. (Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)
Konsta Kähkösen sähköpyörätuoli, jossa istuma-asento on hänelle paras mahdollinen, löytyi Valterin tukijaksolla tehtyjen sovitusten ja koeistuntojen jälkeen.
Konstalla on liikuntavamma, jonka vuoksi hän liikkuu sähköpyörätuolilla. Lisäksi Konstan arjessa pitää huomioida näönkäytön haasteet. Monialaisten ammattilaisten kanssa seurataan Konstan vointia, omatoimisuutta ja apuvälinetarpeita. Tukijaksoviikko sisältää esimerkiksi Konstan liikkuvuutta mittaavia testejä, työskentelyasennon tarkastelua ja aktiivisen jaksamisen mittaamista. Tukijaksolta saadaan ajankohtaista seurantatietoa ja uudenlaista osaamista kotiin ja lähikouluun vietäväksi.
– Valterissa järjestetyillä tukijaksoilla suurin erottava tekijä on esteettömyys. Valteri-koulussa vessoihin mahtuu sähköpyörätuolilla sisään. Ruokalan linjasto on matalammalla, jolloin pystyn itse ottamaan ruokaa ja esteettömissä tiloissa omatoimisuus lisääntyy muutenkin, Konsta kertoo tukijaksoarjestaan.
– Lisäksi tukijaksot tuovat Konstan arkeen itsenäistymistä ja vertaisten kohtaamista. Oppilaskodissa asuminen ilman vanhempia on kuin leiritoimintaa. Yhteinen iltaohjelma ja uusi, suurempi kaupunki mahdollistavat uudenlaisia ympäristöjä ja kokemuksia, jotka auttavat Konstaa itsenäistymään, vanhemmat Maria ja Kari Kähkönen toteavat.
Kähköset ovat tehneet kahdeksan vuoden ajan yhteistyötä Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin ammattilaisten kanssa. Perheelle on tullut tutuksi niin Oulun kuin Jyväskylän toimipisteet. Tukijaksojen lisäksi Valterin ammattilaiset ovat jalkautuneet Konstan lähikouluun jakamaan osaamistaan ja ehdottaneet ratkaisuja Konstan oppimisen ja kuntoutuksen haasteisiin. (Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)

Konstalle on tärkeää panostaa koulunkäyntiin. Sitkeän luonteisena Konsta haluaa tehdä asiat hyvin ja selvitä itsenäisesti arjessaan. Hän iloitsee voidessaan opiskella omassa lähikoulussaan ja pohtii muun muassa media-alan jatko-opintoja.
– Kyllä minua on mietityttänyt minun asiani. Että minkälaista opiskelu omassa koulussa olisi, jos ei oltaisi saatu Valterilta neuvoja. Että millä tasolla opiskelu olisi, jos ei oltaisi saatu suosituksia apuvälineistä. En haluaisi edes kuvitella millaisella tasolla koulunkäynti silloin olisi, Konsta pohtii.
Myös vanhemmat Maria ja Kari yhtyvät Konstan pohdintaan. Valteri on ollut isossa roolissa Konstan kuntouksen suunnittelussa sekä koulunkäyntiin ja apuvälineisiin liittyvissä asioissa.
– Kyllä meillä vanhemmilla olisi monta asiaa jäänyt hoksaamatta ja huomaamatta ilman Valteria. Valteri on helppo paikka, mistä on voinut kysyä neuvoa ja saanut asiantuntevaa apua, kun on tarvittu.
Voit lukea lisää Konstan kouluarjesta Kuhmossa tämän artikkelin kautta.
Ohjauskäynniltä tukijaksolle
Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin työntekijät työskentelevät lasten oppimisen ja koulunkäynnin tukena täydentäen kunnallisia palveluita. Valterissa työskentelee kokeneita koulunkäynnin ohjaajia ja kuntoutuksen ammattilaisia yhdessä opettajien kanssa. Moniammatillinen tuki valitaan ohjauskäynneille ja tukijaksoille aina oppilaan tarpeet huomioiden.
Tukijakso on yksi Valterin palvelumuoto, jonka vahvana perustana on oppilaan tarve ja tavoitteet. Tukijaksoja järjestetään yhä etenevissä määrin paikallisina palveluina.
Voisivatko Valterin ammattilaiset auttaa teidän työ- tai kouluyhteisöänne oppimisen ja koulunkäynnin tuen asioissa tai varhaiskasvatuksen saralla? Lähetä meille viestiä yhteydenottolomakkeemme kautta, niin keskustellaan juuri teille sopivasta ratkaisusta.