Kokonaisvaltainen kohtaaminen – ajatuksia Autismin talvipäivien jälkeen

Autismiliitto järjestää autismitietoisuuden viikon keväisin maailman autismitietoisuuden päivän (2.4.) ympärillä. Teemaviikkoa edeltävät vuosittain helmikuussa vietettävät Autismin talvipäivät, joka on kaksipäiväinen koulutuksellinen tapahtuma, jossa kuullaan tutkimustietoa ja esitellään erilaisia toimintatapoja autismikentällä.…

Kohdataan koulussa

Koulu on lapselle ja nuorelle erittäin tärkeä kasvuympäristö niin oppimisen, hyvinvoinnin kuin sosiaalisen kehityksenkin kannalta. Koulupoissaolot ovat kuitenkin lisääntyneet ja pitkittyneet. Ilmiön laajuuteen herättiin Suomessa koronan jälkeen, kun pandemian aikana…

Suomalaisessa varhaiskasvatuksessa näkyvät nopeasti kaikki yhteiskuntamme ilmiöt – meillä ei ole varaa olla välittämättä

Suomalainen varhaiskasvatus on rakentunut maailmanlaajuisesti ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi, jossa pienten lasten hoiva, kasvatus ja opetus ovat vahvassa liitossa tukemassa lapsen kasvua ja kehitystä. Erikoista on se, miten vähälle huomiolle tämä loistava…

Yhdessä pystymään – käyttäytymisen ja motivaation ongelmien päällekkäistyminen ja koulun aikuisten rooli

Kumpi tulee ensin, käytösongelmat vai heikko koulumenestys? Työn ohessa tein väitöskirjan oppilaan ulospäin suuntautuvien käytösongelmien (ADHD- ja käytöshäiriöoireet) yhteydestä heikkoon oppimismotivaatioon, tarkemmin haitallisiin suoritusstrategioihin ja koulumenestykseen. Esittelen aihetta myös Oppimisen…

Koulumaailmassa moninaisuuden keskellä lakkaa kiinnittämästä huomiota ihonvärin, kielen ja katsomuksen kaltaisiin epäolennaisuuksiin

Rasismista puhutaan nyt paljon ja se on hyvä asia. Suomi on valitettavasti tutkimusten mukaan yksi EU:n rasistisimpia maita. Suoran, vuorovaikutuksessa tapahtuvan rasismin lisäksi meillä on paljon rakenteellista rasismia. Suomessa on…