”Halusin vain sanoa, että teillä on mielettömän ihana poika!”

Jokaisesta lapsesta ja nuoresta kasvaa aikuisia. Tavoitteena tulisi olla, että heillä on aikuisena hyvä elämä. Mutta mitä hyvään elämään kuuluu? Riippuen ihmisestä siihen kuuluu varmasti eri asioita. Autismikirjon henkilöiden kohdalla ajattelen siihen liittyvän omannäköisen elämän. Se koostuu opiskelusta, työstä tai päivätoiminnasta, asumisesta sekä mielekkäästä vapaa-ajasta. On hyvä miettiä uusia tapoja toimia ja uskaltaa kokeilla niitä ja ehkä tärkeimpänä etsiä toteutuksia autismikirjon nuoren tai aikuisen toivomiin ratkaisuihin.

Vapaa-ajan toiminta auttaa vähentämään kuormitusta

Mielekäs vapaa-ajan toiminta, joka voimaannuttaa ja laskee kuormitusta on olennainen osa hyvää elämää. Vahvaa tukea tarvitsevat autismikirjon henkilöt tarvitsevat myös vapaa-aikaansa tukea. Osalle liikkuminen, kuten pyöräily, laskettelu, uinti ovat äärimmäisen tärkeitä. Toiselle samaa iloa, onnea ja rentoutumista tuovat musiikki, kuvataide, teatteri, elokuvat tai retkeily. Tärkeää on, että vapaa-ajan toiminta koetaan mielekkääksi ja voimaannuttavaksi.

Autismin kirjon henkilöiden vapaa-ajan toiminnasta osa voi olla ohjattua ja osa ohjaamatonta. Ohjattuna voi kokeilla uusia asioita kuten eri liikuntalajeja tai tehdä niitä asioita, joihin tarvitsee apua. Toisaalta kukaan meistä ei halua olla koko ajan toisen ohjattavana, vaan tarvitsemme myös omaa aikaa, joka on vapaata vuorovaikutuksesta ja vastaamisen odotuksesta.

Toivon sydämestäni, että jokainen autismin kirjon henkilö saisi tehdä vapaa-aikanaan itselleen ihanan voimaannuttavia asioita. Sillä on valtavan suuri merkitys stressin vähentäjänä ja psyykkisen hyvinvoinnin edistäjänä. Meille vanhemmille toivon herkkyyttä ja uskallusta kokeilla monenlaisia vapaa-ajanviettotapoja ja huomioida, mikä on autismin kirjon henkilölle tärkeää, innostavaa ja toisaalta rentouttavaa. Myös meille työntekijöille toivon ymmärrystä vapaa-ajan viettomuotojen monipuolisuuteen ja tärkeyteen.

Vuorovaikutuksen ja arvostavan kohtaamisen merkitys

Lopuksi haluan nostaa vielä tärkeimmän asian esiin eli arvostavan kohtaamisen autismikirjolla. Se on iso osa hyvää elämää. Alla oleva viesti kertoo kaiken paremmin kuin minä voisin koskaan kertoa. Sain sen eräältä poikani ohjaajalta joulukuussa, kun pojallani oli erittäin vaikea ja kuormittava elämäntilanne.

”Halusin vain sanoa, että teillä on mielettömän ihana poika! Itselläni on ollut tänään huono päivä ja mieli hieman maassa. Joonas on tänään hymyllään, naurullaan ja sillä ihanalla hykertelyllään saanut minutkin hymyilemään. Kiitos, että juuri tänään sain olla hänen kanssaan.”

Tällaiset ohjaajat ovat enemmän kuin uskomattomia! Näin voi vaikeanakin hetkenä tietää, että ohjaaja on upeassa vuorovaikutuksessa autismikirjon henkilön kanssa. Kultaakin kalliimpaa ovat ne henkilöt, jotka nauttivat työstään autismikirjon lasten, nuorten ja aikuisten kanssa.

Autismin talvipäivät pidetään tänä vuonna Espoossa Aalto-yliopistolla 7 – 8.2.2020 ja päivien teema on Hyvä elämä aikuisena. Aihetta avataan mm. liikunnan iloa käsittelevässä esityksessä. Valterilla on näyttelypöytä tapahtumassa. Tervetuloa keskustelemaan ja tapaamaan meitä!

Ajankohtaista tietoa palveluistamme, koulutuksistamme, tutkimus- ja kehittämistyöstämme sekä muista kiinnostavista lasten ja nuorten oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyvistä aiheista.

Tilaa uutiskirje

2 kommenttia artikkelissa “”Halusin vain sanoa, että teillä on mielettömän ihana poika!”

  1. Toďella hyvä ja koskettava kirjoitus ja Joonaksésta aito esimerkki. SK

  2. Tähän kirjoitukseeni on tullut kommentti, jota lukiessa huomasin, että haluaisin olla lieventämässä pettymyksen tunnetta, jota erityisopetusjärjestelmämme Suomessa on aiheuttanut. Esimerkistä huomasi, että kun työntekijä, siinä esimerkissä erityisopettaja, ei ole kohdannut aidosti lasta ja perhettä, kuinka paljon pahaa mieltä ja asioiden sujumattomuutta se on aiheuttanut. Haluaisin, että myös kommentin kirjoittaneen lapsen vanhemmat sekä heidän lapsensa saisivat kokea aidosti välittävän erityisopettajan, joka tukee lasta juuri hänen tarvitsemallaan tavalla. Heitä on onneksi olemassa.

    Olen tavannut välittäviä työntekijöitä paljon niin kollegana kuin äitinä vaativaa erityistä tukea tarvitsevan poikani kanssa. Mikäli lapsen opetukseen tarvitaan lisää tukea, niin Valterilla on mahdollisuus tukea opettajaa ja muita lapsen kanssa toimivia aikuisia työssään kouluttamalla, konsultoimalla tai tekemällä ohjauskäyntejä kouluun. Vanhemmilla on erittäin tärkeä rooli ohjauspalavereissa olla osaltaan kertomassa lapsen tarpeista ja vahvuuksista, joiden mukaan opetusta voidaan suunnitella. Vanhemmat ovat aina lapsensa tärkeimpiä asiantuntijoita, se on itselleni itsestään selvä lähtökohta. Olen käytettävissä mikäli haluatte olla yhteydessä joko sähköpostilla tai puhelimitse. Näin voimme yhdessä miettiä minkälainen tuki tai palvelu vastaisi parhaiten tarpeisiinne.

    Päivi Norvapalo
    ohjaava opettaja
    paivi.norvapalo@valteri.fi
    puh. 0295 33 2858

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *