Kokonaisvaltainen kohtaaminen – ajatuksia Autismin talvipäivien jälkeen

Autismiliitto järjestää autismitietoisuuden viikon keväisin maailman autismitietoisuuden päivän (2.4.) ympärillä. Teemaviikkoa edeltävät vuosittain helmikuussa vietettävät Autismin talvipäivät, joka on kaksipäiväinen koulutuksellinen tapahtuma, jossa kuullaan tutkimustietoa ja esitellään erilaisia toimintatapoja autismikentällä.

Autismin talvipäivillä pääsee tutustumaan siihen, mitä muut tekevät, kokevat ja näkevät, ja voi punnita tekemäänsä työtä näitä vasten. Kohtaaminen aiheena on aina ilahduttava, koska ihmisten välisessä toiminnassa kohtaaminen on kantava voima. Hyvä kohtaaminen on aina myös ihmisen kokonaisvaltaista kohtaamista.

Valterissa oppiminen on toiminnan sydän, ja kuten tiedämme vain turvallinen, hyvinvoiva mieli voi oppia. Teemme jokainen paljon hyvän kohtaamisen eteen; ennen kaikkea uskomme oppilaisiimme ja oppilaitamme, emme väheksy heidän kertomaansa tai tarpeitaan. Salla Hewittin esille nostama käsite neurovahvistava lähestymistapa ja Marianna Stolbowin ajatukset empatiasta kaiken kohtaamisen perustana kuvaavat sitä työtä, mitä näen työyhteisössäni tehtävän joka päivä, kun monialaisesti pohditaan miten yksilön tarpeet ja vahvuudet voidaan huomioida siinä ympäristössä, joka on hänen lähiympäristönsä.

Monialaisessa työyhteisössä on etuna, että on muitakin, joiden kanssa pohtia asioita, ja joilla on, sekä oman henkilökohtaisen kokemuksensa että ammatillisen osaamisensa ja kokemuksensa myötä, erilaiset vahvuudet ja tiedot kuin minulla. Voimme yhdessä miettiä miten luodaan juuri tälle oppijalle hyvä oppimisympäristö, miten voidaan tarjota tukea ennakoivasti ja kunnioittavasti.

Ohjaava opettajamme ja kollegani Päivi Norvapalo esitteli Autismin talvipäivillä mainiota resurssia eli Valterin maksutonta Moninaisuutta tukemassa -opasta, jolla jokainen koulu tai muu toimintayksikkö voi suunnitelmallisesti käydä läpi toimintaansa ja mahdollisia kehittämistarpeita. Oppaassa tarjotaan niin teoriatietoa kuin arjen esimerkkejä ja käytännön työkaluja, kattaen eri osa-alueet fyysisestä ympäristöstä huoltajien kanssa tehtävään yhteistyöhön, painottaen kokonaisvaltaisen, kunnioittavan kohtaamisen tärkeyttä kaiken toiminnan perustana.

Neuropsykiatri Satu Häkkinen käsitteli Autismin talvipäivillä kohtaamista vertaamalla erilaisia toimintatapoja ja odotuksia erilaisiin tansseihin. On helppo ymmärtää, ettei erirytmisistä tansseista tule yhteistä tuotosta, ei vaikka tanssisi kuinka painokkaasti. Jos taas pysähtyy tunnistamaan toisen tanssiman tanssin, voi liittyä siihen ja luoda luottamusta ja yhteisen pohjan, jolle rakentaa.

Itse lisäisin, että kuten tanssin ei tarvitse olla täydellistä, niin ei meidän ihmistenkään tarvitse olla kohtaamisissamme täydellisiä, vaan avoimia. Kokonaisvaltaisessa kohtaamisessa olemme valmiita hyväksymään sen, että oletuksemme voivat olla vääriä tai jopa turhia. Olemme valmiita pohtimaan miksi jotkin asiat tuottavat itsellemme epämukavuuden oloa, ja miten voimme päästä sen yli. Joskus ratkaisut ovat pieniä, kuten vaikka ihan vain tottuminen, joskus vaaditaan isompia muutoksia, kuten oman osaamisen ja tiedon lisääminen, mutta keskiössä on aina oppijan paras.

 

Me Valterissa olemme apuna neuroystävällisen kouluympäristön kehittämisessä, oli kyse sitten kohtaamisista tai muusta toiminnan muutoksesta. Kerromme lisää palveluistamme ja pohdimme kanssanne, miten voisimme parhaiten olla teille avuksi. Ota yhteyttä Valteriin yhteydenottolomakkeemme kautta.

Ajankohtaista tietoa palveluistamme, koulutuksistamme, tutkimus- ja kehittämistyöstämme sekä muista kiinnostavista lasten ja nuorten oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyvistä aiheista.

Tilaa uutiskirje