Accepterande bemötande – tankar efter Autism Finlands Vinterdagar

Under vinterdagarna kan man bekanta sig med vad andra gör, känner och ser, och jämföra sitt eget arbetssätt med dessa. Bemötande är alltid ett glädjande tema, eftersom bemötande är en bärande kraft i interaktionen mellan människor. Ett gott bemötande är alltid även ett accepterande bemötande, där man ser hela individen.

I Valteri är lärande verksamhetens hjärta och som vi vet, behöver man känna sig trygg och välmående för att kunna lära sig. Alla här gör mycket för att bemötande ska vara gott; framför allt tror vi på våra elever, på deras styrkor och deras åsikter om önskemål och behov. I vinterdagarnas presentationer lyfte Salla Hewitt fram vikten av att omgivningen beaktar NPF-variationer och Marianna Stolbow betonade i sin tur betydelsen av empati, vilka båda beskriver väl det arbete jag dagligen ser i min arbetsgemenskap där man i sektorsövergripande samarbete söker lösningar för att kunna beakta individens styrkor och behov i dennes närmiljö.

Sektorsövergripande sakkunnigteam ger möjligheten att behandla ärenden med andra som har, nåde genom sina personliga erfarenheter och sitt professionella kunnande och erfarenhet, andra styrkor och kunskaper än jag själv. Tillsammans hittar vi mångsidigare lösningar till hur en miljö kan bättre tillfredsställa olika slags behov.

Vår handledande lärare Päivi Norvapalo presenterade på vinterdagarna handboken Stöd för mångfald som varje skola eller annan enhet kan använda för att på ett strukturerat vis gå igenom verksamheten och eventuella utvecklingsbehov. I denna kostnadsfria handbok varvas teori med vardagsnära exempel och konkreta verktyg, från fysisk miljö till samarbete med vårdnadshavare och betydelsen av ett accepterande, respektfullt bemötande som grunden för all verksamhet bekräftas.

Neuropsykiatriker Satu Häkkinen behandlade bemötande genom att jämföra olika tillvägagångssätt och förväntningar med olika slags danser. Det är lätt att förstå att danser i olika rytm inte ger ett sammanhängande resultat, oberoende hur bestämt man än dansar sin dans. Om man däremot stannar upp och lär sig känna den andres dans, kan man falla med i den och skapa förtroende och en gemensam grund att bygga på.

Själv skulle jag ännu tillägga att en dans inte behöver vara perfekt, och inte behöver vi människor heller vara perfekta i våra möten, endast öppna. Accepterande bemötande av andra innebär att vi kan godkänna att våra föreställningar kan vara felaktiga, eller till och med onödiga. Vi är beredda på att reflektera över varför vissa saker orsakar oss själva obehag, och hur vi kan komma över de känslorna. Ibland är lösningarna små, så som att man vänjer sig, ibland krävs det större förändringar, så som nytt kunnande, men barnets bästa är alltid det centrala.

Aktuell information om våra tjänster, fortbildningar, vårt forsknings- och utvecklingsarbete samt övrig intressant information om aktuella ämnen inom stöd för barn och ungas lärande och skolgång.

Beställ nyhetsbrev