Stödet för lärande förnyas och lagreformen av lagen om den grundläggande utbildningen träder i kraft 1.8.2025. Den viktigaste målsättningen för reformen är att stärka barnets rätt till jämlikt stöd för lärande och skolgång, oberoende av kommun eller skola. Genomförandet av lagreformen medför administrativa åtgärder, förändringar i verksamhetskulturen och pedagogiska diskussioner på kommun-, skol- och klassnivå.
Valteris sakkunniga konsulterar och utbildar kommunerna om praxis och implementering av lagreformen. De sakkunniga bidrar till den gemensamma diskussionen med sitt omfattande kunnande i planering, genomförande och utvärdering av både gruppspecifika stödformer och elevspecifika stödåtgärder.
Vi har sammanställt tre tips för att stödja lokala beslut relaterade till lagreformen:
- Nu är det rätt tid att skapa tydliga tidsramar och lämpligt stora mål.
Reformen av stödet och förändringen i hur vi tänker blir inte klart under våren. Utbildningsanordnaren kommer bra igång med arbetet genom att välja de centralaste målsättningarna och fokusera på dem. En bra grund för läsårsplaneringen och planeringen av undervisningsarrangemang som stödjer lärandets förutsättningar hjälper att dela upp vårens mål och arbetsbörda. - Tänk på delaktighet, samarbete och nätverkens kraft.
Det nya sättet att tänka kring verksamhetskultur och stöd för lärande kräver diskussioner och delaktighet. Det är bra att boka in tid för samtal med elever, vårdnadshavare och personal. I kommunernas nätverk utvecklas lösningar och goda metoder ytterligare. - Gemensam förståelse stöds av enhetliga begrepp.
I och med lagreformen och tack vare de nya begreppen och definitionerna, blir det lättare att skapa en gemensam förståelse, främja likvärdighet och organisera stödet på lokal nivå. Ju mindre kommunerna avviker från de termer som används i regleringen, desto lättare är det för alla – även för vårdnadshavare – att förstå de sakkunnigas språk.
Här hittar du en samlad lista över begrepp i den nya lagen som ersätter de tidigare använda begreppen för stöd för lärande.
– Vi på Valteri har under lång tid genomfört konsultativt arbete där vi kommer till kommunen och utvärderar de lokala gruppspecifika stödformerna, liksom andra frågor kring stöd som kommunerna nu är tvungna att ta ställning kring på grund av lagreformen. Vi har verktyg som hjälper när lagen träder i kraft, och som kan utvecklas tillsammans med lokala sakkunniga, berättar Merja Koivisto och Mari Luosa.
Koivisto och Luosa arbetar som handledande lärare på Valteri center för lärande och kompetens. De är sakkunniga som tillsammans med sina kolleger kan anlitas av kommunerna som stöd för de lokala beslutsprocesserna om lagförändringen. Valteri betjänar både på svenska och finska.